Buy Me A Coffee

Brunnfeld – Pipanovo

Janez Vajkard Valvasor, 1679

Lokacija:

  • Država: Slovenija
  • Pokrajina: Kranjska
  • Občina: Radovljica
  • Naselje: Predtrg
  • Koordinate: 46.34322, 14.17659

Zgodovina:

To je grad na Gorenjskem, zelo blizu Radovljice, dve milji oddaljen od Kranja in šest milj od glavnega mesta Ljubljana. Kranjec ga imenuje Pipanèsche, po lastniku, ki ga je prvi zgradil, vendar le kot dvor, ki ga je imenoval po sebi Pipanu.
Ime Brunnfeld je grad dobil od lepe, kristalno čiste in ledeno mrzle vode, ki izvira iz zemlje tik ob gradu. Pa tudi po prikupnih njivah, ki ga obkrožajo. Nato pa je gospod Johan Karl grof von Thurn kupil ta dvor od Pipanovih dedičev in tu čisto na novo postavil lepo zgradbo ter iz nje naredil grad, ki mu je dal ime Graf – Au, kar naj bi pomenilo grofovsko livado, to pa zato, ker je bil grof, ko je stavbo zidal sredi lepih livad. Zato se tudi še danes pri pozabljivih ohranja to ime, po ljubki okolici, zaradi katere je ime tako rekoč imuno proti pozabljenju. Ta grad Graf – Au namreč stoji na prav prikupnem kraju, na lepo ravnem polju tik pred omenjenim
mestom Radovljica in se z velikim užitkom ozira po lepo ravnih njivah, poseduje obilico najbolj delikatnega sadja, pa tudi še svež in zdrav zrak. Potem ko je zgoraj omenjeni gospod Johan Karl grof von Thurn dopolnil svoje tuzemsko življenje, je grad ostal njegovi soprogi gospe Ani Maksimili kot ovdoveli grofici von Thurn in rojeni grofici Aursberg. Ona pa ga je s svojo ponovno poroko z gospodom Leopoldom Viljemom baronom von Moscan prinesla v last gospodom Moškonom.

Zemljevid:

Viri:

Knjige:

  • Janez Vajkard Valvasor: Slava Vojvodine Kranjske 1689.

V sodelovanju z:

Follow by Email